Modlitba za každého počasí

Když jsem se na začátku letošního roku podívala do kalendáře s plány pro cesty modlitebního karavanu, trochu jsem se obávala, abychom to všechno zvládli.

Těšili jsme se, že pojedeme na známá místa a že se také podíváme i na mnoho nových míst, obzvláště pak v severních a západních Čechách. To jsme ale ještě netušili nic o COVID-19. Vše se velmi náhle změnilo. Svět se zpomalil, spousta věcí byla zrušena nebo přesunuta a najednou jsme nevěděli, zda se letos vůbec někam s karavanem vypravíme. Z plného kalendáře se stal kalendář (polo)prázdný.

Jsme moc rádi, že jsme se po rozvolnění karantény mohli vydat do České Lípy, Českého Těšína a na festival Meziprostor do Skalákova mlýna. Každé z těchto míst leží v úplně jiné části naší republiky a rozdílné byly i naše zkušenosti na těchto místech. Hojně jsme využili nový stan jako ochranu proti ostrému slunci i vydatnému dešti a také náš nový kávovar, díky kterému jsme schopni připravit kávu mnohem lépe a rychleji než vloni.

Ale zpátky k tomu podstatnému. O co nám jde, je, abychom se setkávali s lidmi a zasévali do jejich životů semínka Boží lásky a pravdy. Nezáleží na tom, zda jsme na daném místě již někdy byli nebo tam jedeme poprvé. Pokaždé se jedná o jedinečná setkání a nové zkušenosti. Vždy se učíme něčemu novému o Pánu Bohu i o nás samých. Opět jsem si uvědomila, jak se někdy náš lidský pohled může lišit od toho Božího. I když můžeme být zklamaní ze špatného počasí, Bůh má radost z naší věrnosti. I když se věnujeme lidem bez domova a mohlo by se to zdát jako ztráta času, Ježíš chce dát poznat svoji lásku i těmto lidem. I když se bavíte s člověkem, který je druhými lidmi uznáván a obdivován, může být vnitřně zlomený a potřebuje Boží přijetí a odpuštění. I když se bavíte s člověkem, který vás vlastně ani moc nepustí ke slovu, stejně si Bůh nachází skulinky, aby k němu skrze vás proudila jeho láska.

Ježíš přišel za lidmi. Proto za nimi chceme jít spolu s Ním. Za každého počasí :)

Šárka Šimečková