Udělat si čas

Pro někoho je to výzva, pro jiného hračka. Nikdo není dokonalý a stále se máme co učit.

Když jsem byl před dvěma měsíci osloven, abych napsal článek na blog Modliteb 24-7, byl jsem vděčný za tu příležitost a moc jsem se na to těšil. S dokončením zkoušek ve škole a vstupem do nového semestru konečně nadešel čas, abych zapnul počítač a začal psát. Byl jsem překvapený, s jakou lehkostí ze mě během pár minut vypadlo několik zajímavých myšlenek a s dobrým pocitem jsem počítač odložil s tím, že článek dokončím později. Po zhruba měsíci se začala blížit doba, kdy jsem měl článek poslat, a tak jsem se znovu vrátil k psaní. Připsal jsem několik nových myšlenek zformulovaných do krátkých odstavců a zároveň začal pociťovat mírnou frustraci z toho, že příliš nepasovaly k těm předchozím.

Znovu jsem počítač zapnul až v závěrečném sprintu, kdy se termín odevzdání nebezpečně blížil. Přestože jsem nad článkem strávil dalších několik desítek minut, můj text stále připomínal omeletu na pánvi složenou z mnoha skvělých surovin jako je salám, sýr a zelenina, do které ovšem kuchař zapomněl na závěr přihodit vajíčko. Můj papír byl hustě popsán všelijakými myšlenkami a moudry o modlitbě a její důležitosti, které ale nechtěly za žádnou cenu držet pohromadě. A tak sedím u počítače večer před odevzdáním článku a přemýšlím nad tím, kolik hodin jsem asi strávil zíráním do obrazovky a jak málo času jsem naopak věnoval konzultování jeho obsahu s Bohem.

Zatímco já jsem se v posledních dvou měsících snažil vyplodit pouze krátký článek o modlitbě, celoživotním úkolem každého z nás je žít život, který se bude líbit Bohu. Když si neudělám čas na to, abych se s Bohem poradil a patřičnou záležitost prodiskutoval, napíšu pravděpodobně článek, který nebude stát za moc. Pokud si ale v životě neuděláme čas na to, abychom se alespoň na chvíli zastavili a promluvili si s Bohem o všem, co nás trápí, z čeho máme radost nebo o čem sníme, přijdeme o mnohem víc. Přijdeme o možnost mít osobní schůzku se samotným stvořitelem vesmíru a nás samotných. Možná se tak připravíme o to, že i On s námi bude sdílet svoji radost, zármutek a svá přání. Možná se připravíme o čas strávený s někým, kdo v reálném čase proměňuje náš charakter a povolává každého z nás, aby se stal odpovědí na své vlastní modlitby.

Daniel Mihatsch