Příležitost modlit se za politiky

Když se s přáteli v církvi dostaneme k rozhovoru o politice, často se ukazuje, že mají špatné svědomí. Za politiku se totiž moc nemodlí, a přitom cítí, že by to bylo potřeba.Taky jsem to tak prožíval.

Moc mi pomohly modlitební iniciativy, které se křesťanům ochotným se modlit nabízejí jako praktická pomoc. Očekávaný závazek je reálný (a jen vnitřní) a v modlitbách za politiku mám díky tomu už několik let řád.

K politikům, za které jsem se pravidelně modlil, patřil poslanec Stanislav Gross, pozdější premiér, který v posledních letech života (kdy stál mimo politiku a já už se za něj nemodlil), uvěřil v Ježíše Krista. To mě pochopitelně povzbudilo. Teď se modlím za komunistického poslance Jiřího Dolejše. Investigativní novináři u něho odhalili ochotu nechat se uplatit. V duchu iniciativy Adoptuj si politika se samozřejmě nemodlím proti panu Dolejšovi. Žehnám mu, aby měl moudrost a světlo, s nadějí, aby prohlídl a vydal se Bohu. Ale nikdo si nemusí zvolit zrovna komunistu :o)

Zapojit se je možné na webu www.adoptujsipolitika.cz, kde si jde vybrat některého ze tří stovek českých politiků. Tak lze vyjádřit ochotu jednou denně se za něj pomodlit (dokud nejsou modlitbou pokryti všichni politikové, je potřeba vybírat mezi těmi, za které se zatím nikdo nemodlí). Pro inspiraci jsou na stránce každý měsíc uveřejňována aktuální modlitební témata.

Internetová stránka www.adoptujsipolitika.cz funguje už šest let. Cílem projektu je motivovat lidi k modlitbě za konkrétní politiky, kteří v poslanecké sněmovně, senátu, vládě, ve funkci prezidenta ČR i europoslanců rozhodují o životě a směřování naší země. Nejde o propagaci jednotlivých politických stran ani o prosazování jakéhokoli politického názoru. Jde o to, aby biblické hodnoty jako spravedlnost, čestnost či úcta k životu, byly respektovány na politickém poli.

Adoptuj si politika navazuje na modlitby za poslance a senátory, které Křesťanská misijní společnost (KMS) koordinovala od 90. let minulého století. KMS se před šesti lety připojila k projektu slovenské organizace Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže. Na Slovensku byla kampaň spuštěna 1. ledna 2013, v den 20. výročí vzniku Slovenské republiky, u nás 17. listopadu 2013, na výročí sametové revoluce.

Adoptuj si politika – cíle modliteb:

  • aby křesťanské hodnoty jako spravedlnost, čestnost, úcta k životu se v politice staly samozřejmostí
  • aby se křesťané sjednotili v modlitbě a přinášeli do České republiky Boží království
  • aby z úst obyvatel Česka zmizely nadávky a další projevy arogance, a aby národ místo toho začal svým politickým představitelům žehnat
  • aby si lidé vytvářeli pravdivý obraz o politickém dění v České republice a aby se do tohoto dění podle svých možností zapojovali s úsilím o spravedlnost a pokoj
  • aby v politice vycházely věci na světlo a byly nazývané pravými jmény
  • aby představitelé státu měli bázeň před trojjediným Bohem, kterému všechno patří, a na základě toho přistupovali ke svým funkcím a přijímali je jako službu druhým

Tomáš Dittrich