Nápady na kreativní modlitby doma

Pokud vám doma chybí při vašich modlitebních chvílích inspirativní modlitební stanoviště, která běžně najdete v modlitebních místnosti, přinášíme pár tipů, jak si jej jednoduše vytvořit i doma.

Nechat to být

Budeš potřebovat: nádoba s víčkem, papír, propisku
Chystání: Postav nádobu před sebe a označ ji jako „krabička starostí“.
Návod: Natrhej papír na kousky. Na kousky papíru napiš nebo nakresli věci, které tě trápí. Potom papírky vlož do krabičky jako vyjádření toho, že vše odevzdáváš Bohu.

Všechnu svou starost uvrhněte na něho, neboť mu na vás záleží. 1.Petrova 5,7

 

Ochraňuj mne

Budeš potřebovat: vodu, mýdlo
Chystání: Tuto jednoduchou aktivitu můžeš dělat pokaždé, když si budeš mýt ruce.
Návod: Pomocí vody a mýdla si řádně myj ruce po dobu 20s. Během mytí rukou přemýšlet nad tím, jak vnímáš koronavirovou pandemii. Můžeš se se modlit za ochranu.

Bůh je naším útočištěm i silou, velkou pomocí, kterou nacházíme v souženích. Žalm 46,1

 

Být světlem

Budeš potřebovat: svíčku, zápalky
Chystání: Postav svíčku na stůl nebo na okenní parapet.
Návod: Když v životě procházíme něčím těžkým, často potřebujeme, aby nás někdo povzbudil – aby prosvětlil naší temnotu. Znáš někoho, kdo dnes potřebuje povzbudit nebo pomoct? Kdo potřebuje přinést světlo do své temnoty? Zapal svíčku a pomodli se za toho člověka. Možná pro něj můžeš být ty sám „tím světlem“, když mu dnes napíšeš.

Vy jste světlo světa. Nemůže být ukryto město ležící na hoře.A když rozsvítí lampu, nekladou ji pod nádobu, ale na stojan; a svítí všem, kteří jsou v domě. Matouš 5,14-15

 

Modli se za naši zem

Budeš potřebovat: mapu České republiky, lepicí papírky
Chystání: Tuto aktivitu můžeš dělat na stole nebo na zemi.
Návod:Podívej se na mapu. Znáš někoho, kdo žije na jiném místě? Dokážeš najít na mapě město, o které jsi nedávno slyšel ve zprávách? Za kterou oblast nebo město by ses rád dneska modlil? Umísti lepící papírek na mapu a modli se za Boží pokoj a uzdravení.

 

Láska je větší než strach

Budeš potřebovat: papír, propisku, (lepicí) papírky ve tvaru srdce
Chystání: Tuto aktivitu můžeš na stole se svou rodinou.
Návod: Strach může být veliký, můžeme jím být úplně ochromeni. Napiš na papír, čeho se bojíš ve spojení s koronavirem. Potom tyto obavy přelep srdíčky z papíru, abys tím vyjádřil svou naději a modlitbu za osvobození od strachu.

V lásce není strach, ale dokonalá láska strach zahání; vždyť strach působí muka. 1. Janova 4,18

 

Sklenice vděčnosti

Budeš potřebovat: prázdnou sklenici, papír, lepicí papírky, propisku
Chystání: Na polici postav sklenici a vedle polož papírky a propisku. Dělej tuto aktivitu se svojí rodinou každý den.
Návod: Je dobré být vděčný, tak poděkuj. Za co jsi dnes vděčný? Každý den na papírek napiš nebo nakresli něco, za co jsi vděčný, a vhoď to do sklenice. Na konci týdne společně otevřete sklenici a společně si vše přečtěte.

 

Brzy se uzdrav

Budeš potřebovat: náplasti, propisku
Chystání: Tuto aktivitu můžeš dělat se svou rodinou u stolu.
Návod: Máš nějakého známého nebo člena rodiny, kterému není dobře? Můžeš jeho/její jméno napsat na náplast jako vyjádření tvé modlitby, aby se se jim brzy ulevilo. Umísti náplast někam, kde na ni bude dobře vidět a kde ji uvidíš každý den (například lednice, dveře od pokoje).

 

Šumivé odpuštění

Budeš potřebovat: čistou sklenici nebo velkou mísu, vodu, šumivý vitamín C nebo lžíci cukru
Chystání: Naplň vodou sklenici nebo mísu.
Návod: Někdy se cítíme zranění tím, co o nás druzí říkají nebo co nám dělají. Pokud si budeme tato zranění držet, budeme smutní nebo naštvaní. Odpuštění je o tom, že to necháme být. Vezmi si kousek šumivé tablety (nebo lžíci cukru) a přemýšlej o svých zraněných pocitech. Až si budeš připadat připraven, vhoď tabletu (nebo cukr) do vody. Během jejího rozpouštění přemítej o tom, že člověku, který ti ublížil, odpouštíš a že odchází i tvá bolest.