Modlitební karavan 2021

Jsme velmi Pánu Bohu vděčni, že jsme letos mohli pokračovat ve službě s modlitebními karavany!

Letošní rok byl pro nás všechny v mnoha věcech výjimečný a zvláštní. Přísná pravidla, zákazy cestování, zavřené obchody. Nejistota. Přes to všechno nebo právě proto jsme vděční za Boha, který je stálý, věrný a neměnný. Je naší jistotou a nadějí.

I když na začátku roku bylo téměř bláznivé plánovat cestování a službu modlitebního karavanu, šli jsme do toho. A ne zrovna v malém. Protože jsme dospěli k závěru, že náš karavan už není v takové kondici, aby jezdil po celé republice, rozhodli jsme se jej dát k dispozici na Slezsko, aby jej mohli používat místní dobrovolníci v Českém Těšíně a  v nejbližším okolí.

My jsme se pustili do rekonstrukce nového fešáka, se kterým jsme plánovali projet celou naši zem. A nejen to. Pán Bůh vyslyšel naše modlitby a přidal nám novou kolegyni, která se naplno zapojila do služby u karavanu. I když jsme na začátku roku nic nevěděly o barvách na auto, ředidlech, tapetách a lepidlech, Pán Bůh nás vedl i v takových praktických věcech a přidal šikovné pomocníky, kteří nám nadšeně s rekonstrukcí karavanu pomáhali.

A tak jsme na začátku června mohli vyjet na naši první misi – tak trochu to byla zatěžkávací zkouška, protože jsme s naším karavanem jeli do slova a do písmene na druhý konec republiky – ze Vsetína až do Litvínova. A vyšlo to. I když s přibývajícími kilometry a stoupající hladinou rtuti na teploměru se začaly vyskytovat i občasné technické patálie, podařilo se nám je s Boží pomocí překonat.

Setkání s lidmi na ulici byla vždy zajímavá. Škála reakcí lidí je velmi široká, od prosté zvědavosti a údivu, vděčnosti, zájmu až po odmítnutí. V každém městě, kde sloužíme, se modlíme, aby nám Pán Bůh přiváděl lidi, kteří jsou připraveni se modlit, pobavit se o víře a slyšet evangelium. A Pán Bůh naše modlitby vyslýchá. Opravdu jsme v každém městě potkali lidi, kteří s námi sdíleli své životní osudy, byli vděčni za modlitbu, někteří již byli na cestě hledání Boha a my jsme mohli být dalším kamínkem v té Boží skládačce.

Celkem jsme navštívili 12 měst a setkali se s více než 350 lidmi. Jsme moc vděční za to, že jsme se s několika z nich mohli modlit „Modlitbu spasení“ a oni mohli pozvat Ježíše do svého života. Stejně tak je pro nás velkou radostí, když se s lidmi můžeme modlit za jejich uzdravení duše i těla, vztahy nebo za vyřešení jejich těžkých životních situací. Někdy můžeme vidět proměnu přímo na místě. Například se nám stalo, že jsme se setkali s paní, která prožívala náročné období samoty a izolace. Když se bavila a modlila s jednou naší dobrovolnicí, prožila změnu, uvolnění, Boží blízkost a nově i radost. Někdy máme u karavanu tolik lidí, že se ani nestíháme bavit se všemi příchozími. Jindy jsou i chvíle, kdy se u nás nikdo nezastaví. A právě při jedné z těchto „hluchých“ chvilek jsme se začali modlit, aby k nám Pán Bůh někoho přivedl. Ještě jsme ani nestihli tuto modlitbu dokončit a zahlédli jsme pána, který si to kráčel přímo k nám. Ukázalo se, že během lockdownu začal přemýšlet o životě a hledat Boha. Nakonec u nás strávil asi dvě hodiny v rozhovoru a na závěr se modlil s naším dobrovolníkem a pozval Ježíše do svého života.

Pokud vás mrzí, že jste se v tomto článku nedozvěděli nic o tom, co zažili naši dobrovolníci s druhým karavanem, nezoufejte, dozvíte se to v dalším článku. A věřte, že se máte na co těšit :)

Pokud Vás naše služba oslovila a chtěli byste ji podpořit i do dalšího roku, můžete tak učinit formou finančního příspěvku. Více informací naleznete zde. Jsme vděční za příspěvky v jakékoli výši. Děkujeme za Vaši štědrost!

Šárka Šimečková