Modlitby v Albrechticích

V současné době probíhá naprostá většina našich aktivit online. Jsme rádi, že v některých městech se přesto podařilo vytvořit "klasický" modlitební řetěz. Jaké byly modlitby v Albrechticích?

Velmi rád se účastním tzv. modlitebních řetězů (nepřetržitých modliteb v určeném čase), ať už v rámci našeho farního sboru v Albrechticích, nebo společných modliteb naší církve SCEAV. Modlitební místnost je vždy hezky připravená, vyzdobená a modlitebními náměty inspirující. Člověk se tam vždy cítí velmi příjemně a útulně.

Na začátku letošního roku 2021 z důvodu opatření COVID 19 probíhal náš sborový modlitební řetěz v kostele. Opět jsem uvítal tuto možnost ztišení a okamžitě jsem se přihlásil. Ano, nebylo tam tak teplo a útulno, ale atmosféra chladného kostela v brzkých ranních hodinách, kde venku byla ještě tma, a v kostele svítil jen oltář a vánoční stromek, mě dostala. Byl jsem tam jen já a můj Bůh, kterého jsem v tom tichu cítil v sobě víc než kdy obvykle. Byl to pro mně velmi požehnaný čas. Vzpomněl jsem si na prorokyni Annu, která zasvětila celý svůj život Bohu. Čteme o ní v Bibli, že nevycházela z chrámu, ale dnem i nocí sloužila Bohu posty a modlitbami. Asi věděla proč. Je to velmi inspirující.

Když voláme k Bohu, nezáleží vždy na tom, jestli jsme doma, na ulici nebo v kostele. Bůh je prostě všudypřítomný. Jemu na nás záleží a chce s námi trávit čas. Využijme proto každou možnou chvíli k modlitbě, ať jsme kdekoliv!

Gedeon

Modlitby v albrechtickém kostele byly zcela jedinečné. Střídal se jeden člověk za druhým a možnost o samotě přicházet po koberci až k oltáři a „dívat se Bohu do tváře“, to byl můj velký prožitek. Když se spojí tolik jednotlivých věcí, jako budova kostela, prázdné lavice, slunce zářící skrze okenní tabule, varhany a vzpomínky na to, co jsem od svého dětství na tomto místě prožila, ujišťuje mě to o tom, že Bůh je v tomto chrámu po celou dobu se mnou. Navíc tu je otevřená Bible a Bůh mluví. Mohu s ním mluvit nahlas a v tichu naslouchat. Které jiné místo se víc hodí pro novoroční rozhodnutí následovat Boha po celý další rok? Jsem Bohu vděčná, že si nás „vytrhává“ z těch každodenních starostí a radostí a i On si chce „utrhnout“ kus toho času s námi.

Ráchel