Lidé se budou téměř dobývat...

V roce 2013 se u nás v České Třebové konaly modlitební řetězce 24-7 dvakrát za sebou, vždy po třech dnech nepřetržitých modliteb.

Krátce před prvním z nich jsme s manželkou byli na regionální modlitební chvíli ve Vysokém Mýtě. Zde se účastníci z více denominací modlili za požehnání také pro naši českotřebovskou modlitební iniciativu. Při tom jsem přijal od Pána zaslíbení – totiž, že modlitby křesťanů během chystaného modlitebního řetězce vykonají něco mezi těmi, kdo neznají Boha. Něco, co v církvích poznáme. Něco v tom smyslu, že lidé zvenku nás budou téměř dobývat a hledat našeho Boha. A že bychom to mohli téměř přehlédnout, až se to bude dít, protože někdy jsou lidé v církvi příliš uzavřeni do svého světa. Krátce jsem tento dojem sdílel s ostatními účastníky modliteb.

Později jsem proto vyhlížel, zda něco z toho uvidím, ale stále jsem nic podobného neviděl. Při druhém modlitebním řetězci v dubnu jsem však opět v srdci vnímal ujištění, že takovéto věci uvidíme.

Při veřejném čtení Bible loni o Velikonocích na náměstí několik křesťanů shodně zažilo, že se s nimi dávali do řeči nevěřící lidé a poslouchali svědectví o Kristu. Někteří z nás tím byli téměř zaskočeni a nadšeni. Jedna sestra ze sboru dokonce nedlouho předtím zažila, že ji jedna kamarádka spatřila na ulici a ihned zastavila auto, zaparkovala a šla za ní, aby se dozvěděla něco o Bohu. Měly spolu hodinový rozhovor. Viděla ji totiž na internetové videoupoutávce ke čtení Bible, a tím pádem jí došlo, že se jedná o věřící křesťanku. Tato sestra tím byla velmi překvapená a silně dotčená.

Také místostarostka města sezvala duchovní místních církví na schůzku, kde je žádala, zda by církve o adventních nedělích nemohly mít na náměstí nějaké akce s duchovním programem. Kdo to kdy viděl – duchovní programy na objednávku ze světa?!

Tyto věci jsem si vybavil později krátce před modlitebním řetězem, který se konal v září 2013. V neděli jsem přišel do sboru na ranní modlitební chvilku, kde jsme byli spolu s kazatelem. Po modlitbách jsme sešli do přízemí a tam se objevila dvojice neznámých mladých lidí. Představili se nám a ptali se, zda se mohou zúčastnit bohoslužby. Nedávno se oba totiž shodli, že chtějí hledat Boha(!).

V září 2014 byla tato dvojice (Lukáš a Zuzka) pokřtěna v městském parku. Předtím měla na stejném místě křest jiná dívka, která uvěřila na anglickém kempu 2013. Oba křty byly veřejné, přišla řada přátel a příbuzných. V parku jsme slavili i Večeři Páně. Při křtu Lukáše a Zuzky nadto uvěřili čtyři další lidé, mezi nimi rodiče Zuzky. Od té doby chodí do sboru. Kromě toho na bohoslužby pravidelně chodí a plně se zapojuje i Lukášova sestra. Méně pravidelně se ukazuje i Zuzčina sestra.

Tito noví mladí lidé se naplno zapojují do života sboru a zejména do služby. Změnili zásadně svůj předchozí životní styl.

Petr Horáček, CB Česká Třebová, starší sboru

Převzato se svolením z časopisu Život víry 2015/1, str. 24 (www.zivotviry.cz).