Kabelka s růžemi

Když chcete někomu udělat radost, a jdete s tím za Bohem, pak se i obyčejná věc může proměnit v zázrak.

Někteří z nás už někdy slyšeli nebo sami řekli: „Bůh mi položil na srdce…“ Co to znamená? Že nám na něčem/na někom, hodně záleží. Pro modlitbu, její autentičnost, upřímnost, a v posledku i její vyslyšení, je to dost zásadní. Nikoho nebaví poslouchat bezduché tlachání druhých anebo těch, co tak rádi mluví jen sami o sobě. Pokud nám tyhle věci lezou na nervy, myslím, že Bůh to může vnímat podobně (i když vydrží všechno). Jaké modlitby se vlastně Bohu líbí? Upřímné a vroucí (Jakub 5,16). A úplně nejvíce ty, které vyjadřují touhu být Bohu a druhým k dispozici, být nástrojem v jeho rukou. Jak jsou nám takové modlitby často vzdálené! Stěžujeme si, fňukáme, litujeme se… Nebo si naopak myslíme, že máme nárok na vše dobré (co je pro nás vůbec dobré?). Ale ano! Buďme jako neodbytná vdova, co otravovala soudce tak dlouho, až jí zjednal právo. Však jí také šlo o hodně. Pořád si ale myslím, že Bůh má nejradši modlitby, které obsahují touhu, aby se druhým vedlo dobře; aby je Pán potěšil, povzbudil, uzdravil, zachránil, vysvobodil, promluvil k nim atd… Jde tu o vzájemně propojenou duchovní symbiózu vysoké hodnoty.

Jednou jsem se modlila za manželku kazatele, který byl v tu dobu vytížený, misijně cestoval a jeho žena procházela zdravotně těžkým obdobím. Popravdě, za její uzdravení jsem se tehdy nemodlila. Modlila jsem se, abych jí mohla něčím udělat opravdovou radost. Napadlo mě (vlastně Pána Boha) něco jí koupit. Nějaký dárek. „Pane, ukaž mi, co by jí potěšilo? Co jí mám dát?“ Fakt mi o to hodně šlo. A za chvíli slyším odpověď: „Kabelku s růžemi.“ Chvíli jsem váhala, přemýšlela, modlila se za potvrzení (protože vyhazovat zbytečně peníze jsem vážně nechtěla). Po Božím potvrzení jsem si řekla: Ok, jdu na to! V jednom e-shopu jsem vybrala originální kabelku (rozhodně nebyla levná, ale ani nepatřila mezi nejdražší), barevně pěkně sladěnou, ušitou z látky plné růží. Doma jsem ji zabalila, přiložila stručný vysvětlující dopis, a s modlitbou poslala dál. Zanedlouho přišla odpověď:

„Milá Terezko, ve čtvrtek jsem si prohlížela reklamní leták s botama. Kromě bot tam bylo i pár kabelek… líbily se mi. Napadlo mě, že bych si jednu takovou kabelku mohla na léto pořídit… No ale, jak se znám, kabelku si nekoupím, protože se těžko pro některou rozhodnu. V pátek mi přišel balíček od tebe… nevěřila jsem svým očím!!! Kabelka podobná té z letáku! A růže - moje nejoblíbenější květina. Bůh je neskutečný!!! Taková zbytečná touha mého srdce, šlo jen o parádu, o něco, co nepotřebuji, co se mi prostě v té chvíli jen líbilo. A Bůh mi to potěšení splnil! Pro mě je to jeden obrovský zázrak! Znovu jsem se mohla přesvědčit o tom, že Bůh o mně ví, že zná do detailu moje srdce, moje myšlenky, moje touhy… “

Záleží vám na lidech? Na vašich blízkých, sousedech, spolužácích atd? Ptejte se Boha, co konkrétního pro ně můžete udělat. Není nic lepšího, než když člověk zažije na vlastní kůži, že Bůh o něm ví. To může i pro nevěřícího být velké svědectví!

Tereza Kymlová