Jak využít svůj deník k modlitbě

Po staletí si křesťané zapisovali modlitby – své potřeby, chvály a vše mezi tím. Psaní při modlitbě pomáhá lidem odedávna - od starodávných žalmů až po nápisy na stěnách v modlitebních místnostech.

V průběhu historie používalo zapisování svých modliteb do deníků mnoho křesťanů. Pokud je pro tebe osobní modlitba nebo modlitba v tichu náročná a dáváš přednost konverzaci nebo interakci, zapisování pro tebe může být dobrým způsobem, který ti pomůže se soustředit během modlitby.

Zde je pár tipů, jak začít:

  • Proud myšlenek
    Pokud máš pocit, že máš hlavu plnou myšlenek, které tě rozptylují, začni tím, že si je všechny sepíšeš do deníku. Když to budeš mít hotové, projdi si je a proměň svoje myšlenky v modlitbu. Za které z uvedených věcí se chceš modlit? O čem k tobě Bůh mluví? Použij svoje poznámky k modlitbě.

 

  • Rozhovor
    Modlitba je dialog. Zkus si napsat věci, o kterých chceš s Bohem mluvit. Zastav se, naslouchej a zaznamenej si, co ti Bůh odpovídá. Čím lépe se nám podaří ztišit se před Bohem a naučíme se rozpoznávat jeho hlas, tím snáze poplyne naše konverzace.

 

  • Dopis
    Napiš svou modlitbu jako dopis Bohu. Využij tento jednoduchý způsob komunikace novým způsobem.

 

  • Seznam
    Mnoho lidí používá svůj deník k tomu, aby dali řád svému modlitebnímu životu. Zkus si napsat seznam věcí, které chceš Bohu přednést. Poté si můžeš do svých poznámek dopisovat odpovědi na své modlitby a poznačit si vyslyšené modlitby. Je úžasné, když se podíváme zpět a vidíme, jak Bůh odpovídá na naše modlitby.

 

  • Připomínky
    Deník je skvělé místo, kam si můžeš psát věci, které ti řekl Pán Bůh. Poznač si jeho slova, obrazy, zodpovězené modlitby, věci, za které jsi vděčný a cokoliv dalšího, co tě oslovilo. Tyto poznámky pro tebe mohou být velkým povzbuzením v době, kdy budeš prožívat těžké chvíle nebo budeš potřebovat připomenout Boží dobrotu.

inspirováno www.24-7prayer.com