Jak se modlit: jednoduchý průvodce pro obyčejné lidi

Nevím, jak to Pete Greig dělá, ale opět mě překvapil a potěšil zároveň. Jeho kniha Jak se modlit je totiž opět upřímná, milá, lidská, srozumitelná, praktická a zároveň pokorná.

V knihách Krvavý měsíc na obzoruUšpiněná sláva Pete popisuje původ a smysl modlitebního hnutí a na příkladech ukazuje moc modlitby, jak ji tehdy i dnes zažívají lidé zapojení v Modlitbách 24-7. V knize Když Bůh mlčí se Pete věnuje především jednomu konkrétnímu tématu, a tím je nevyslyšená modlitba. Kniha Jak se modlit je pak opravdu jednoduchým průvodcem pro obyčejné lidi, kterou vřele doporučuji. Proč?

Možná to taky znáte: víte, že modlit se je pro váš vztah s vaším Otcem v nebi, pro váš život a jeho směřování zcela zásadní. A někdy se vám prostě nechce. A těchto někdy je možná i hodně po sobě. Ale co pak? Odkládáte modlitbu, protože si nepřijdete dostatečně duchovní nebo vůbec hodní toho, abyste zvedli svůj hlas k nebi a začali zase s Bohem mluvit. Možná máte strach z odmítnutí, z výčitek. Nebo se možná naopak bojíte toho, že vaše modlitba zůstane bez odpovědi, protože Pán Bůh bude uražený, že jste si s ním tak dlouho nepovídali. Možná máte obavu z toho, že po vás bude něco chtít, a to se vám po tak vyčerpávajícím dni v práci teda vážně nechce a raději si pustíte televizi. Důvodů proč se nemodlit si umíme najít spoustu.

Kniha Jak se modlit je plná praktických tipů, ale zároveň nám v každé kapitole neomylně připomíná Boží charakter, který je v rozporu se všemi (nejen těmi) výše uvedenými mylnými představami a výmluvami. Nejde tedy jen o technický návod k duchovnímu „nástroji“ zvanému modlitba, ale o knihu plnou Boží milosti a přítomnosti.

Hned v prvních kapitolách Pete pokládá základ, když píše o jednoduché, upřímné a pravidelné modlitbě. Ve zbytku knihy se věnuje různým tipům modlitby. Pomocníkem mu v tom je modlitba Páně. Vzpomínáte, jak přišli učedníci za Ježíšem s prosbou, aby je naučil se modlit? Když tuto modlitbu doporučuje sám Ježíš, jistě se z ní můžeme učit modlit i my!

Jedinečným doplňkem jednotlivých kapitol jsou příběhy mužů a žen modlitby, které najdete na konci každé kapitoly. V knize jsou také odkazy na praktické pomůcky a bezplatný online kurz.

A co jsem si z knihy odnesla? Je toho opravdu hodně. A mým dedikovaným modlitebním křeslem to vše jen začíná.

Bláža Kotrsová