Deštivá odpověď

Před pár dny jsme měli skupinku přes video hovor a modlili jsme se.

Mimo jiné jsme se modlili i za déšť, protože to sucho, které zažíváme, je hrozné a vyhlídky do budoucna nejsou nejlepší. Upřímně jsme prosili Boha, aby nám pomohl a poslal déšť.

A jelikož jsme v současné době všichni převážně doma, měli jsme s mou ženou už velkou chuť jet někam na výlet, a tak jsme pár dní po této skupince jeli. Vyrazili jsme do ZOO. Moc jsme se tam těšili a mluvili jsme o tom, jak se těšíme na želvičky, slony a žirafy. Všechny jsme je viděli a líbili se nám, jenže tady byla jedna neplánovaná okolnost (se kterou člověk žijící v Brně už ani moc nepočítá, protože tady nastává pořádně tak 2x za rok) - začalo pršet.

A pršelo celkem slušně, trvalo to asi tři čtvrtě hodiny. Člověka by to raz dva zklamalo a říkal by si - prší, je zima, bahno… a já si to chtěl užít. No jo, jenže my se modlili za déšť a jak moje žena poznamenala: „Bůh přece nebude čekat, až se vrátíme z výletu“. A tak pršelo a my jsme z toho měli i radost, protože objektivně déšť potřebujeme, a navíc jsme viděli chování zvířátek, které bychom jinak nepozorovali. Surikaty se legračně choulily jedna na druhou a krčily se pod kamenem a to samé dělaly opice. Takže sečteno, Bůh nám dal, za co jsme se modlili, byli jsme schovaní pod přístřeškem, nezmokli jsme a viděli jsme legrační chování zvířat.

Nemáme si moc na co stěžovat. Já si z toho ale beru poučení, jak snadné je, abychom se modlili za to, co potřebujeme, co se nám hodí a v čas, kdy se nám to hodí. A o Boží odpovědi měli svou jasnou představu. Pak ale mají mnozí pocit, že Bůh na modlitby neodpovídá a že to nevidí jako v Bibli a že si to představují jinak. No jo, jenže Bůh nás má opravdu rád a vidí věci z jiné perspektivy a my musíme chápat, že Bůh je on a ne my. Bůh jedná stále stejně, jenže naše víra je už při modlitbě mizivá, nebo je poddaná našim přesným představám. Pokud budeme ochotni Bohu dát všanc všechny naše představy a víru brát z Božího slova v Bibli, tak uvidíme víc Božího jednání. Protože Bůh přece nebude čekat, až se vrátíme z výletu.

 

Tomáš