7 tipů, jak Vám chytrý mobil pomůže modlit se

Patříte mezi ty, kteří mají smartphone neustále v ruce? Je pro Vás těžké najít chvilku na modlitbu nebo soustředit se, když se modlíte? Přinášíme Vám 7 nápadů, jak využít mobil k modlitbě.

Zkuste některý z těchto „svatých návyků“ k propojení s Ježíšem a najděte nový způsob, jak s ním začít mluvit.

 

  1. Najděte si 5 minut během dne
  2. Máte jen pár minut? Stáhněte si zdarma do mobilu aplikaci, kde najdete verš pro každý den, a věnujte chvíli Božímu slovu a modlitbě. Mezi oblíbené aplikace v češtině patří Hesla Jednoty bratrské (Android) nebo Bible YouVersion (iOS, Android), která nabízí každodenní plán čtení Bible, a v češtině jsou k dispozici překlady Bible 21, Český studijní překlad a také Slovo na cestu. Snad nejlepší aplikace pro iPhone/iPad je Slovo na každý den (iOS), kde naleznete s veršem také krátké zamyšlení.

  3. Zachyťte Boží momenty foťákem
  4. Bůh je živý a mluví mnoha způsoby, které bychom někdy ani neočekávali. Přijměte výzvu dívat se kolem sebe na věci, zvuky, místa a lidi novým způsobem. Můžou Vám pomoci přemýšlet o Bohu nebo s ním mluvit. Vyfoťte mobilem fotku nebo nahrajte krátké video a vytvářejte si digitální deník složený z momentů, které Vás inspirují k modlitbě nebo přemýšlení o Bohu.

  5. Nebuďte na to sami
  6. Máte něco důležitého, k čemu potřebujete Boží pomoc? Zapojte své přátele, aby se modlili s Vámi. Najděte další dva lidi, kterým můžete poslat soukromou zprávu, a nezapomeňte se modlit i za prosby svých přátel. Nejsnazší posílání je zdarma přes zprávy na Facebooku nebo použijte normální SMS zprávu.

  7. Hudební playlist
  8. Máte každý den nějakou pravidelnou pěší trasu nebo dojíždíte denně do práce nebo do školy? Vytvořte si seznam oblíbených písní, které ve Vás rezonují nebo Vás přibližují Bohu. Můžete pak po cestě z mobilu poslouchat písně chval nebo jinou hudbu, jež nebyla psána k Boží oslavě, ale pomáhá Vám koncentrovat se na Ježíše a věci, které mu leží na srdci. Můžete si třeba vytvořit různé playlisty s odpočinkovou nebo meditativní hudbou nebo naopak s písněmi, které Vás ráno postaví na nohy :).

  9. Použijte sociální média k modlitbě za ostatní
  10. Máte chuť na něco nového a dobrodružného? Otevřete si v mobilu aplikaci Facebooku nebo jiné sociální sítě a modlete se za prvního člověka, který se Vám zobrazí ve výpisu na Vaší hlavní stránce. Poproste Ježíše, aby Vám dal inspiraci pro napsání povzbudivého komentáře tomuto člověku, až se za něj domodlíte.

  11. Sledujte online zpravodajství a modlete se za svět
  12. Trpíte někdy ztrátou nápadů, jak se modlit za svět? Stáhněte si aplikaci s online zpravodajstvím (např. iDnes.cz pro iOS/Android), vyberte si jeden z článků a u své ranní kávy nebo čaje si ho přečtěte. Pokud Vás hned nenapadne, jak se za danou situaci modlit, představte si nejlepší vyřešení nebo výsledek této situace a poproste Ježíše, aby se tak stalo. Držte se jednoduché, konkrétní modlitby a pamatujte na „přijď království tvé, buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi“.

  13. Jděte ještě dál – vypněte mobil!
  14. Ticho může být někdy nepříjemné, ale nic nepřekoná ticho a prostor, pokud si potřebujete odpočinout, vyčistit mysl a propojit se s Bohem. Pokud to je pro Vás těžké, najděte si tiché místo a vypněte na 2 minuty mobil na znamení, že se odpojujete od světa a obracíte se k Bohu. Až to bude pro Vás snadnější (a budete cítit, že to uplynulo rychle), zkuste přidat další minuty, kdy se soustředíte pouze na Boha.